"Een alarmsysteem - of het nu een rookmelder is, of iets anders - houdt je alert en geeft je tegelijk ook vertrouwen. Zo mogen wij het ook ervaren in onze relatie met God."

“Op dit moment staat een monteur bij mij thuis mijn rookmelder te vervangen. Blijkbaar zijn rookmelders na tien jaar niet goed meer. Ook hier zit een houdbaarheidsdatum op, iets wat ik me nooit gerealiseerd heb. De melder wordt gevoed door stroom en als deze uitvalt, moet de batterij het overnemen. Het enige wat ik moet doen is de batterij vervangen, wanneer het nodig is.

Adrenaline

Dat heb ik een keer geweten. Ik zat thuis rustig te werken toen dat ding ineens afging. Maar dat was niet de eerste keer dat ik flink door de rookmelder opgeschrikt werd. In mijn vorige huis ging hij een keer midden in de nacht af. Ik zat met hoge hartslag rechtop in mijn bed. De adrenaline gierde door mijn lichaam.

Geen vertrouwen meer

Waarom het alarm afging? Geen idee, er was gelukkig geen brand! Het was loos alarm. Toen het nog een paar keer gebeurde begon ik vertrouwen in mijn rookmelder te verliezen. Hij belandde met de batterij eruit op het aanrecht. Niet de plek waar hij hoort, en als er brand zou uitbreken zou hij totaal geen functie meer hebben. Niet de juiste oplossing dus.

Blind op God vertrouwen

Nu de monteur zo bezig is moet ik ook denken aan onze relaties met mensen, en met God. Vertrouwen hebben in een ander, vertrouwen op God. Ik ga er nu weer blind vanuit dat de rookmelder zijn werk doet als er brand uitbreekt. In plaats van hem weg te leggen, zal ik nu zoeken naar een oplossing, of hulp inschakelen. En zo vertrouw ik ook blind op God.

Gewoon de batterij vervangen

Als ik twijfels heb, ga ik bidden. Ik zoek naar antwoorden in de Bijbel of ga ik in gesprek met vrienden en familie. Ook kijk ik eerlijk naar mijzelf om te ontdekken waar mijn twijfels vandaan komen. Soms is de oplossing simpel: dan hoef ik alleen maar nieuwe voeding toe te voegen, de batterij te vervangen. Oftewel: zoeken naar geestelijk voedsel. Bidden tot God om te vragen of Hij mij wil helpen, dragen en steunen. Vertrouwen hebben dat het goed is, ook met mijn twijfels.

Bewust van Zijn aanwezigheid

Een alarmsysteem – of het nu een rookmelder is, of iets anders – houdt je alert en geeft je tegelijk ook vertrouwen. Zo mogen wij het ook ervaren in onze relatie met God. Wij mogen bewust zijn van Zijn aanwezigheid en vertrouwen dat Hij ons vastpakt wanneer het nodig is. Dat Hij een alarmbel laat rinkelen wanneer er gevaar dreigt, of wanneer we niet meer alert zijn en dreigen af te dwalen. Blijf zoeken naar het licht! En als je het licht niet ziet, luister dan goed naar de geluiden om je heen. Er is Eén die je altijd roept. Luister naar het alarm dat afgaat.”

Op wie vertrouw jij blind? Heb je het die persoon weleens verteld? Heb jij weleens aan God verteld dat je Hem blind vertrouwt?