"Mijn hoofd raakte vol. Elk moment, elke dag een stukje meer.. Ik kreeg geestelijke strijd.."

Toen ik werd gevraagd iets te schrijven over de deeltaal I Fight werd ik heel enthousiast! Ik hou er van als mensen opstaan tegen onrecht, hun doel achterna gaan en vurig zijn in hun doen en laten. Totdat ik echt met het onderwerp aan de slag ging… en ontdekte dat ik zelf nooit zulke dingen doe. Ik heb niet het lef om mee te lopen met een protest, ik sta niet vooraan als iemand iets vraagt over mijn geloof.. Al die dingen, daar heb ik de wilskracht en het doorzettingsvermogen niet voor.

Niet waardig

Mijn hoofd raakte vol. Elk moment, elke dag een stukje meer.. Ik kreeg geestelijke strijd. Hoe kan ik nou over zo’n tof en krachtig onderwerp schrijven als mijn eigenlijk geloofsleven niet zo heel vurig is op het moment? Al een tijdje zat ergens in mij het verlangen om God weer op te zoeken door gebed en door het openen van Zijn woord. Ik deed het ook wel, maar op een standaard manier. Elke ochtend las ik mijn christelijke dagboekje, bad ik voor het eten en in de avond deed ik mijn gebed. Het contact was er wel, maar ik wist dat er nog veel meer mogelijk is door een hechte relatie met God.

Open je hart

Met een lichte dosis tegenzin begon ik vanavond met bidden. Het gebed begon niet zoals normaal; met Lieve Heer/Vader. Nee, het gebed begon met: ‘God ik heb hier eigenlijk helemaal geen zin in maar het verlangen is er wel….’ En tot mijn grote verbazing kwam, doordat ik dit luikje openzette, God weer binnen. God wachtte totdat ik weer tot Hem naderde en toen kwam Hij ook weer naar mij. Alles wat in mijn hoofd vastzat, de dingen waar ik al veel te lang mee bezig was en alle situaties waarover ik me zorgen maakte, kwamen los! Niet dat ze volledig weg zijn, maar ik kon ze overgeven aan de Heer en wauw dat voelt als zo’n opluchting! Die ervaring herinnerde mij aan iets dat ik eigenlijk al wist: door eerdere ervaringen heen leerde ik dat elke dag tijd en moeite steken in je relatie met God, je leven verandert. Maar wat vond en vind ik het soms nog steeds lastig om dit te doen.

Besef

Strijd is er niet alleen op de voorgrond, het kan zich ook in je hoofd afspelen, op de achtergrond. Wanneer je strijd ervaart, is het makkelijk om dat voor jezelf te houden… Om er zelf over te blijven piekeren. Maar je staat er niet alleen voor in he strijd! God staat al naast je, Hij woont in je. Het enige wat jij hoeft te doen, is zeggen dat het niet oké gaat. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de Geest werkt in jouw hart. Misschien heb jij nog helemaal niet zo’n verlangen of is het heel zwak.. Ook dat mag je zeggen tegen de Heer. Je hoeft het niet alleen te doen! En dat beseffen is al een hele grote stap in je geestelijke strijd. Besef dat Hij jou draagt en je volledig mag leunen op Hem.

Knipoog

Het kan zijn dat je dat besef soms vergeet of dat je het niet durft om zo open te zijn tegen God. Maar luister dan naar dit lied: Spirit lead me, van Michael Ketterer & Influence Music. Wanneer je dit lied meezingt of alleen maar luistert met een open hart, dan bid en geloof ik dat God je mag aanraken. Waarom ik dit met zoveel zekerheid schrijf..? Precies op het moment dat ik niet meer wist hoe ik deze blog kon afronden begon dit liedje te spelen. Wat een prachtige knipoog!

Hoe los jij jouw geestelijke strijd op? Wie of wat is het eerste waar je naartoe grijpt wanneer je strijd in je gedachten ervaart?