"Ik wil echt geen Petrus zijn, hoewel ik nu heel goed snap hoe hij zich voelde in die ene nacht."

“Zomaar uit het niets komt DE vraag ineens op tafel, tijdens de lunchpauze (op 1,5 meter afstand) op mijn werk: ‘Gaat er ook eigenlijk iemand van jullie naar de kerk?’

Uitgelachen

‘Waarschijnlijk zijn ze gewoon geïnteresseerd’, denk ik nog, maar het is al te laat. Direct komen allerlei negatieve herinneringen naar boven. Herinneringen van uitgelachen worden op het schoolplein omdat ik in Jezus geloof. Van geen aansluiting vinden omdat ik stelling neem tegen onrecht.

Beladen

Ook nu bereid ik mij voor op de zoveelste lacherige reacties. Ik wil echt geen Petrus zijn, hoewel ik nu heel goed snap hoe hij zich voelde in die ene nacht. Wat maakt deze vraag toch zo beladen? Wat maakt dat ik het liefst in de grond wegzak als mijn persoonlijke geloof ter sprake komt? En ben ik daarin de enige? Misschien komt die beladenheid juist door onze persoonlijke, vaak ook intieme relatie met Jezus. De buitenwereld ziet alleen de regels en rare gewoontes. Daar zijn ze nieuwsgierig naar. Voor ons gaat het juist om iets heel intiems. Het voelt bijna alsof je seksleven publiekelijk wordt besproken.

Intieme relatie

Zoals vaak volgt ook nu de volgende vraag: bij welk geloof hoor jij dan? Dat lijkt me een goed beginpunt om de kerkgeschiedenis eens grondig uit te leggen. Tegelijk schaam ik me voor de bende die we ervan hebben gemaakt met al onze denominaties. Maar ook bij deze vraag, gaat het uiteindelijk niet om de feiten. Ik wil vooral laten zien dat het om meer gaat dan regels en gewoonten. Ik wil laten zien wat de intieme relatie met Jezus echt betekent, hoe ik leef in Zijn Koninkrijk op aarde.

Niet vanzelf

Zoek eerst het Koninkrijk van God  en zijn gerechtigheid dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. (Math. 6:33 NBV). Dat zijn de woorden van Jezus. Hij geeft ons alles wat wij nodig hebben als wij Hem zoeken. Wij mogen onze antennes op Hem afstemmen. Dat gaat niet altijd vanzelf. We mogen oefenen en fouten maken. Zijn beloftes blijven staan.  Hij is met ons. Hij geeft ons een Geest van Wijsheid en legt ons de juiste woorden in onze mond.

Wat heb jij nodig?

Het helpt daarin echt om je regelmatig te omringen met medegelovigen (live of online). Je bemoedigt elkaar en maakt afspraken over wat je gaat doen op je werk of andere situaties. Je mag leren van elkaar en samen op zoek naar lessen uit Gods Woord. Wat heb jij nodig om te durven getuigen? Sta op en schitter (Jes. 60:1 NBV).

En dat gesprek in de pauze? Het bleef bij oprechte interesse. Ik werd niet uitgelachen. En ze beloofden mij plechtig om op hun taalgebruik te gaan letten…..

Hoe ben jij christen op je werk? Welke tips en ervaringen heb jij?