savita, transgenders, licht, lume

Hoe Savita licht is voor transgenders in het Indiase Delhi

De Indiase Savita is echtgenote, moeder en arts. Door haar werk komt Savita veel in aanraking met transgenders, die in India hijras genoemd worden. Zij worden vaak verstoten door hun familie en in de Indiase samenleving is voor hen weinig plaats. Juist voor deze groep wil Savita er ook zijn! Benieuwd waarom en hoe ze dat doet? Ze vertelt het aan Lume!

psychisch, troosten, buitenbeentje, lume

Wat Kirsten leert over licht zijn voor iemand met psychische moeiten

Hoe kun je licht zijn voor buitenbeentjes? Onze Kirsten sprak met Lieke, die al van kinds af aan met psychische moeiten worstelt. Ze werd gepest en misbruikt, wat behoorlijke littekens naliet... Van Lieke leert Kirsten hoe wij licht mogen zijn voor iemand die psychisch ziek is. Ze deelt het met je!

vrijwilligerswerk, buitenbeentjes

Waarom Eline die zwerver nu wel groet

Een alledaags gesprek dat Eline op het schoolplein voert, neemt een bijzondere wending. “Deze week gingen we voor de verandering eens in de ochtend bij ze langs. Dan zijn ze nuchter; dat is een rare ervaring joh!” Gijs, een vader van het schoolplein, met wie ze normaal gesproken alleen over ditjes en datjes praat, vertelt vol vuur over het vrijwilligerswerk dat hij doet. Hoe dat Eline aan het denken zet? Je leest het hier.

bidden, buitenbeetje, gebed

Gebed om licht te zijn voor buitenbeentjes

Terwijl Evie nadenkt over het Lume-thema van deze maand (‘hoe kun je licht zijn voor buitenbeentjes?’) groeit in haar binnenste een mooi gebed. Licht zijn voor buitenstaanders begint bij het liefhebben van de ander. En waar vind je meer liefde dan bij de Bron van liefde Zelf?

Grace, vrouwen, vrouwenrechten

Zo is Grace licht voor onderdrukte vrouwen in Oeganda

De Oegandese Grace is theoloog, echtgenote en moeder. In haar land worden vrouwen nog steeds onderdrukt en krijgen zij weinig kansen. Vanuit het verlangen om te delen, wil zij een stem zijn voor deze vrouwen. Ben je benieuwd hoe Grace kijkt naar vrouwenrechten vanuit Bijbels perspectief? Pak je Bijbel erbij en laat je bemoedigen!

dansen, vrouw, licht, lume, jefta

Hoe Natascha bemoedigd wordt door een verhaal van tweeduizend jaar geleden…

Onrecht is van alle tijden en ieder mens krijgt er mee te maken. Maar hoe ga je er als volgeling van Jezus mee om? Natascha vraagt het zich af. Het antwoord vindt ze bij een meisje dat tweeduizend jaar geleden leefde: de dochter van Jefta. Zij bewandelde een koninklijke weg als antwoord op het grote onrecht dat haar werd aangedaan.

onrecht, troost, wietske

Hoe Wietske woorden van troost vindt als onrecht de overhand heeft

Bij het zien van zoveel onrecht, pijn, en rouw om zich heen, wil Wietske troostende en bemoedigende woorden schrijven over ‘licht zijn in onrecht’. Ze kladt heel wat woorden neer, maar het blijven kladjes...
Ontdek hoe Wietske hierin toch een andere draai vindt. Het kromme wordt niet meteen recht, maar krijgt wel een andere vorm en kleur.

vrouw, licht, onrecht

Wat er gebeurde toen Jochebed het onrecht recht in de ogen keek

“Hier ben ik. Hoe spannend ik dit ook vind, ik weet zeker dat U dit plan op mijn hart heeft gelegd. Ik vertrouw erop dat U mij leidt. Daarom wil ik blijven luisteren naar Uw zachte stem. En stap voor stap achter U aan blijven lopen. Ik wil gaan waar U mij zendt.” Geraakt door onrecht, krijgt Jochebed een plan op haar hart. En voor ze het doorheeft, bidt ze deze woorden hardop. Maar durft ze dit wel echt aan?

recht, onrecht, rechtvaardigheid, vrouw, lume, geel, licht

Waarom geloof en rechtvaardigheid hand in hand gaan

Lume strijdt voor rechtvaardigheid! Bijvoorbeeld door projecten te steunen van vrouwen in binnen- en buitenland die hiermee te maken hebben. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat hebben geloof (delen) en rechtvaardigheid met elkaar te maken? Laten we eens kijken wat Jesaja hierover zegt.

waarom, vakantie, bidden

Waarom Eline zich schuldig voelt tijdens haar vakantie

Deze zomer raakte het Eline meer dan ooit. Samen met haar gezin genoot ze van een heerlijke vakantie, terwijl in Afghanistan een oorlog uitbrak die een niet voor te stellen leed veroorzaakte. Het zorgde ervoor dat ze zich schuldig voelde en niet meer durfde te bidden voor zichzelf: voor een fijne vakantie, voor lekker weer, voor een veilige terugreis…het leken haar opeens totaal irrelevante en onrechtvaardige vragen.