grace, oeganda, lume

Het project van Lume-vrouw Grace

Het project van Lume-vrouw Grace

Onder de noemer 'Lume helpt' helpen we vrouwen in binnen- en buitenland om licht te zijn op de plek waar God hen plaatst. Zoals Lume-vrouw Grace (40) uit Oeganda. De lieve, vrolijke en muzikale Grace studeerde Theologie en betrokken bij het kinder- en vrouwenwerk binnen de Presbyterian Church of Oeganda. Daar zet zij zich in voor betere rechten en levensomstandigheden voor meisjes en vrouwen: "In onze samenleving worden vrouwen onderdrukt; ik wil voor hen een stem zijn en hen een stem geven! God heeft ons veel gegeven. Wij mogen dat doorgeven!" Wij willen haar daarbij helpen!

Grace, vrouwen, vrouwenrechten

Grace is lid van de Presbyterian Church in Oeganda (PCU). Deze bevlogen en missionaire kerk, met 75 gemeentes in heel het land, zet zich volop in voor kwetsbare vrouwen en kinderen. Bekijk ook onze video van Grace!

Beroepstrainingen én Bijbelstudie
Voor vrouwen en kinderen in Oeganda is het vaak moeilijk om zichzelf te ontwikkelen. Dat wordt door hun omgeving ontmoedigd door traditionele rolpatronen, oorlog, huiselijk geweld en seksueel misbruik. Veel vrouwen staan er ook alleen voor omdat ze weduwe zijn. Grace wil een stem zijn voor deze meisjes en vrouwen en speelt een belangrijke rol in het kinder- en vrouwenwerk van de PCU-kerken. Dit werk richt zich op groei in geloof en verbeteren van de levensomstandigheden van de meisjes en vrouwen. De projecten variëren van beroepstrainingen (zoals naailes en kappersopleidingen) en kleinschalige inkomensprojecten tot het organiseren van vrouwenbijeenkomsten, kinderkampen en het ontwikkelen van Bijbelstudiemateriaal.

Voor zo’n 25 euro sponsor je al een (beroeps)training voor een vrouw.


marie, mali, thissocks, sokken

Het project van Lume-vrouw Marie

Het project van Lume-vrouw Marie

Onder de noemer 'Lume helpt' helpen we vrouwen in binnen- en buitenland om licht te zijn op de plek waar God hen plaatst. Zoals Lume-vrouw Marie (46) in Mali. Al op jonge leeftijd werd ze geconfronteerd met geweld tegen vrouwen. Die ervaring vormde haar en er ontstond bij Marie een groot verlangen om zich in te zetten voor betere rechten en levensomstandigheden voor meisjes en vrouwen in haar land. Samen met de organisatie World Renew en een team van Malinese kerkelijke leiders runt ze nu een ambitieus project. En wij willen haar daarbij helpen!

marie, mali, thissocks, sokken

“Ik groeide op in een gezin met zeventien kinderen, mijn vader had vier vrouwen. In ons gezin was huiselijk geweld dagelijks aan de orde; mijn moeder werd continu geslagen door mijn vader. Ik schaamde me hiervoor. Tegelijkertijd maakte de situatie me woedend, ik was boos op alle mannen en nam mijzelf voor ‘Ik ga nooit trouwen!’

Kuisheid en zelfopoffering…

Ik groeide op tussen twee culturen; ik ben van oorsprong Nigeriaans, maar geboren in Mali. Dit vormde mij als vrouw. Zowel in Mali als Nigeria worden vrouwen opgevoed met waarden als uithoudingsvermogen, deugd, kuisheid en (zelf)opoffering. Ik mocht bijvoorbeeld nooit mijn verdriet laten zien. Ook werd ik al op zeer jonge leeftijd voorbereid op mijn rol als echtgenote; zo kon ik op mijn negende al koken, want dat is in Mali een belangrijke taak voor een toekomstig echtgenote.

Emoties

Op school werd soms gesproken over vrouwen- en kinderrechten. Zodra het daarover ging, voelde ik allerlei emoties. Het sterkte mijn verlangen om mijzelf volledig in te zetten voor de meisjes en vrouwen van ons land. Ondertussen zocht mijn moeder wanhopig naar een man voor mij; het maakte haar niet uit of hij goed of betrouwbaar was, als ik er maar één had. Zelfs voodoo en talismannen werden ervoor ingezet. Toen ik op mijn 28ste nog niet getrouwd was, voelde ik intense afkeuring van de mensen om mij heen.

Dit leven wilde ik niet

Ik raakte steeds meer ontzet door de manier waarop ik en de vrouwen om mij heen werden behandeld. Polygamie, huiselijk geweld… dit was niet het leven dat ik wilde. Ik kwam in opstand en nam daarbij ook afscheid van de Islam. Ik kon niet geloven in een religie die geweld tegen vrouwen goedkeurt. In de jaren erna ging ik studeren en kwam ik in aanraking met het christelijke geloof. Op mijn 24e kwam ik tot bekering en vroeg ik Jezus in mijn leven.

Geschokt

Ik had hoge verwachtingen van christenen en was geschokt toen bleek dat ook in christelijke gezinnen veel huiselijk geweld voorkwam. Gelukkig heeft deze ontdekking er niet toe geleid dat ik afscheid nam van het christelijk geloof. Ik geloof namelijk dat wanneer je werkelijk wedergeboren bent in Christus, Hij je van binnenuit verandert! Daarom is het zo belangrijk dat mensen Christus écht leren kennen.

Voorlichting en praktische hulp

Al deze ervaringen sterkten mij in mijn verlangen om van betekenis te zijn voor de meisjes en vrouwen in ons land. Ik ging werken bij de organisatie World Renew. In 2011 startte ik, samen met een team van Malinese kerkelijke leiders, een programma waarmee we christelijke jongeren, vrouwen en echtparen via kerken voorlichting geven over zaken als seksuele intimidatie, huiselijk geweld en gezondheid van vrouwen. Taboedoorbrekende onderwerpen. Daarnaast begeleid ik veel meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel en/of huiselijk geweld. Ik help hen bij het verwerken van hun trauma’s en het doorbreken van de zwijgcultuur. Ook schrijf ik veel over dit onderwerp.  Zo schreef ik een boekje met ervaringsverhalen van vrouwen; Het was voor mijzelf een middel om te helen en ik merk dat het ook andere vrouwen helpt in hun traumaverwerking. Ik ben dankbaar dat ik een luisterend oor mag zijn voor meisjes en vrouwen in ons land en hoop dat ik dit werk nog heel lang mag blijven doen!”

Marie Harouna is regionale coördinator ‘Gender Justice’ bij World Renew in West-Afrika. Daar runt ze, samen met haar team van 15 kerkleiders en christelijke gezondheidswerkers het voorlichtingsprogramma en biedt ze praktische hulp. Marie volgt op dit moment een Masteroplediing in Gender en Ontwikkeling aan het Graduate Institute of Geneva. In het dagelijks leven is Marie gelukkig (!) en gelijkwaardig getrouwd en moeder van David (16), Caleb (12) en Fiona (10).


shanti, leads, lume, sri lanka

Het verhaal van Shanti

Het verhaal van Shanti

Als goede doel kozen voor #thissocks kozen we het project van Lume-vrouw Diordre op Sri Lanka. Met haar organisatie LEADS biedt ze hulp aan kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en uitbuiting. Kinderen zoals Shanti...

shanti, leads, lume, sri lanka

“Zwak en fragiel kwam ze binnenlopen. Elke stap die ze zette, ging moeizaam. Ze leek nog te moe om haar ene voet voor de andere te tillen. Haar gezicht was bleek en ze keek rond alsof ze geen idee had wat haar allemaal overkwam.

Helemaal op

Shanthi kwam direct na haar ziekenhuisopname in het therapiecentrum van Leads terecht. Ze had een miskraam gehad. Ze had geen sprankje energie meer over, zowel fysiek als emotioneel was ze helemaal op. Shanthi kwam er in het ziekenhuis achter dat ze zwanger was. Ze had geen idee, totdat ze een miskraam kreeg.

Pijn

Haar emotionele pijn bleek nog veel groter toen ze haar verhaal vertelde over het misbruik door haar stiefvader. Haar stem trilde toen ze zei: “Hij bleef maar doorgaan. Hij deed van alles bij me. Ik vond het heel naar. Maar ik wist niet wat ik moest doen, dus ik hield me maar stil. Ik wist niet of het verkeerd was of goed.”

Boosheid

Ze barstte in huilen uit. “Ik dacht dat hij zoals mijn vader was en vertrouwde hem, maar hij verraadde me.” In het therapiecentrum kreeg Shanthi allereerst de zorg die zij nodig had om lichamelijk te herstellen. Toen ze zich iets beter voelde, kreeg ze de ruimte om verdrietig te zijn en te rouwen om alles wat er was gebeurd. En om boos te zijn op haar stiefvader en die boosheid te uiten. Langzaamaan begon Shanthi mee te doen aan de creatieve activiteiten en spelletjes in het therapiecentrum. Ze vond het vooral heel leuk om mee te doen met quizzen. De huisouders die haar begeleidden, zagen vooruitgang, ook al was het langzaam.

Genezing

Het duurt nog vele jaren voordat Shanthi genezen is van de verschrikkingen die haar stiefvader haar aandeed. Het therapiecentrum helpt bij de eerste stappen richting herstel en biedt een plek om in alle rust haar verdriet en boosheid de ruimte te geven. Shanthi is nog maar 12 jaar oud, maar maakte al meer mee dan een kind ooit zou moeten doormaken.

Wil jij eraan bijdragen dat kinderen zoals Shanti goede hulp krijgen? Koop dan hier jouw paar #thissocks! Van elk paar gaat 5 euro naar hulp, via LEADS , het project van Lume-vrouw Diordre.

Check ook deze toffe combideals:

Nothing found.